Heel veel Grafiek tijdens de Maand van de Grafiek! In de maand oktober vind de G16 plaats, zo heet de landelijke grafiekmanifestatie georganiseerd door het Grafiekplatvorm VOG welke nu voor de tweede maal georganiseerd wordt.

Omdat het Grafisch Atelier Alkmaar in deze zelfde periode meedoet met de Noord-Holland Biënnale is er besloten de twee evenementen te combineren.

Het thema van de Noord-Holland Biënnale is ‘Wassend Water’. Diverse kunstenaars zullen dit thema in beeld brengen in allerlei grafische technieken. De deelnemende kunstenaars zijn: Corrie Breed, Irene Stoop, Machteld Stoop, Jos van Amsterdam, Kristin Stobbink, Lydia Roelofsen en Olga van der Klooster.

2016-09-17-09-38-08
2016-09-16-13-21-00
http://www.grafischatelieralkmaar.nl/

schermafdruk-2016-10-08-17-14-03

OPENING GRAFISCH ATELIER ALKMAAR

door razende reporter Pieter

Op zondag 2 oktober vindt bij het Grafisch Atelier in Alkmaar de opening plaats van de expositie in het kader van NHBNL16. In het voormalig schoolgebouw is zowel een expositieruimte als een werkplaats gevestigd. Sarai de Haan, beheerder van de werkplaats en Albert van Roeden, voorzitter van de stichting Vrienden van het Grafisch Atelier, vertellen de bezoekers dat de kunstenaars deelname aan NHBNL16 hebben gecombineerd met de maand van de grafiek. Daarom worden er alleen grafische werken vertoond.

Een van de exposerende kunstenaars is de jonge Kristin Stobbink. Ik spreek haar bij haar  werk, een viertal grafische drukken uit de serie ‘stilstand in beweging’. “Water is veelzijdig en vloeibaar,” antwoord ze wanneer ik naar haar verbinding met het thema vraag. “Je kunt er doorheen kijken maar desalniettemin ligt er heel veel in verborgen, waaronder plastic.” Ze draait zich even naar het werk en dan weer naar mij. “Het is niet mijn taak om de mensen een mening op te dringen over het milieu hoor, maar ik wil wel graag een klankbord creëren zodat ze er zelf over na gaan denken.” De werken komen uit een nog lopende serie. “Ik maak elke week één werk. De creatieve mens kan zichzelf continu herhalen en elke keer met iets nieuws komen.” Ze denkt na. “Net als de golven van de zee eigenlijk.”